آفتکش زیستبنیاد: نوآوری در کشاورزی
استفاده مکرر از آفتکشهای شیمیایی در دهههای گذشته، مشکلات زیادی را به دنبال داشته است. این استفاده نه تنها به آلودگی محصولات کشاورزی منجر شده است، بلکه مقاومت در آفات هدف را نیز افزایش داده است. اثرات زیانبار بر موجودات غیرهدف و ظهور آفات ثانویه از دیگر پیامدهای منفی این استفاده است. گزارشهایی وجود دارد که نشان میدهد حشرهکشهای معمول برای پارازیتوئیدها تا صد برابر سمّیتر از میزبانهای آنها هستند. با توجه به این چالشها، نیاز به معرفی ترکیبات جایگزین برای آفتکشهای شیمیایی احساس میشود. این ترکیبات باید بقایای کمتری در محیط باقی بگذارند و در عین حال، فعالیت قابلقبولی داشته باشند. به همین دلیل، استفاده از ترکیبهای طبیعی که با محیط زیست سازگارند، رو به گسترش است. امروزه مطالعات زیادی بر روی “آفتکشهای زیستبنیاد” انجام میشود.
تاریخچه استفاده از آفتکشهای زیستبنیاد
استفاده تجاری از گیاهان بهعنوان آفتکش به سال ۱۸۵۰ برمیگردد. در این سالها از نیکوتین، روتنون و پایریتروم استفاده میشد. امروزه نیز فرآوردههایی بر پایه عصاره درخت چریش (نیم) و برخی اسانسهای گیاهی برای مدیریت آفات بهداشتی، زراعی و گلخانهای تولید شده و به بازار عرضه میشوند.
فعالیتهای گروه آفتکش زیستبنیاد
شرکت داروسازی فیدار فارمد سدیر قرن در زمینههای پزشکی، دامپزشکی و آرایشی-بهداشتی دارای محصولات تجاری است. این محصولات در داروخانههای انسانی و دامی عرضه میشوند. با این حال، جای سموم گیاهی قابلعرضه در سبد محصولات شرکت خالی است. تولید و مصرف محصولات کشاورزی و باغبانی ارگانیک نیز در حال گسترش است.
اهداف گروه آفتکش زیستبنیاد
- تولید انواع حشرهکش گیاهی کارآمد و تجاری جهت کنترل آفات و بیماریهای گیاهی
- فرمولاسیون اسانسها و عصارههای گیاهی برای تولید آفتکشهای زیستبنیاد
- بررسی اثرات آفتکشهای زیستبنیاد بر روی آفات و بیماریهای گیاهی
- تحقیق و توسعه در زمینه تولیدات و فراوردههای طبیعی حشرات